“Читајмо заједно” у нашој школи

 Новембар мјесец нас је још једном подсјетио на значај читања, развијања читалачке свијести, маште и богаћења језичке културе. У оквиру пројекта „Читајмо заједно“ домаћи ствараоци су посјетили школе и ученицима указали на љепоту и значај књижевности. Основна школа „Бранко Ћопић“ имала је прилику да угости Ранка Павловића, Селену Берић, Угљешу Кесића и Горана Веселиновића. Школа која чува име и сјећање на великог Бранка Ћопића увијек са много топлине и радости отвара своју ”башту боје сљеза” људима од пера да испричају најмлађима ”зладну бајку о људима”.

     25. 11. ученике одјељења IV1 посјетили су Ранко Павловић и Селена Берић. Ранко Павловић причао је ученицима о својим првим страницама, открио им неке тајне путеве којима се у пишчевим мислима и души стварају маштовите слике које сусрећемо у причама. Ученици су читали Павловићева дјела и слушали шта је инспирисало њихов настанак. Селена Берић, млада пјесникиња, гимназијалка, најмлађима је представила своју збирку и указала на то би свако од њих, уколико посједује надареност за писану ријеч, требало да слиједи своје снове и да је њен стваралачки пут доказ да се у томе може успјети.

     29. 11. ученици предметне наставе имали су прилику да разговарају о књижевности, стваралаштву и читању са пјесницима Угљешом Кесићем и Гораном Веселиновићем. Разговору са пјесницима присуствовали су ученици Драмске, Литерарне и Новинарске секције. Пјесници су им указали на значај читања, али и на то да се стихови рађају свакодневно у стваралачкој свијести, да је поезија свуда око нас, да се свакодневно у ходу сусрећемо са њом и да је само потребно да је препознамо. Ученици су представили и неке своје радове, те добили драгоцјене и подстицајне савјете за свој даљи рад. Ученици су имали прилику да пјесницима постављају питања што је доринијело развијању угодног разговора, размјењивања искустава и размишљања о писаној ријечи и свијету који нас окружује. Читалачки сусрет је завршен закључком да књижевност није само записана ријеч на папиру, него стварност, живот, нешто што нас свакодневно прати и живи свуда око нас.

     Учитељица Свјетлана Антић поводом наведених књижевних сусрета, а у оквиру пројекта „Читајмо заједно“, украсила је школски хол фотографијама српских писаца и илустрацијама најпознатиијих наслова стваралаштва за дјецу.