ОКТОБАРСКЕ ЕКОЛОШКЕ АКТИВНОСТИ

    Oктобар у нашој школи обиљежен је вриједним радом чланова еколошке секције. Поводом Свјетског дана хране, 16. октобра, чији је овогодишњи слоган био „Храна је неопходна свима – нико не смије бити занемарен“, одржана су предавања за ученике трећег и петог разреда. Чланови еколошке секције су тада, ушавши у учионицу, млађим другарима прво објаснили значај обиљежавања овог важног датума, а затим представили неке здраве и нездраве намирнице. Ученици су с пажњом слушали које намирнице треба избјегавати, а које уврстити у свакодневну исхрану.

    На позив компаније „Екопак“ из Сарајева која се бави управљањем амбалажним отпадом, еколошка секција наше школе учествовала је 18. октобра у садњи дрвореда у Булевару Живојина Мишића. Поменута компанија је, прослављајући 10 година успјешног рада, обезбиједила саднице за дрвореде на десет локација у БиХ. Поред чланова еколошкe секције наше школе и ЈУ Гимназија Бања Лука, овом догађају су присуствовали градоначелник Града Бања Лука Драшко Станивуковић, чланови кабинета градоначелника, представници бројних локалних компанија и медија. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/banjaluka/mali-ekolozi-pomagali-u-sadnji-drvoreda/439205

    Исте седмице, 20. октобра, у Сарајеву је уприличена свечана додјела цертификата и захвалница за учешће у пројекту „Мисли о природи!“. Пројекат који је финансирала Шведска, а проводио Центар за промоцију цивилног друштва, трајао је двије године. Подсјећања ради, за учешће у овом пројекту смо, након пријаве, одабрани на основу раније постигнутих резултата у области екологије, заштите и унапређења животне средине, као једна од 36 школа из читаве Босне и Херцеговине. Испуњавање, акционим планом предвиђених активности није било једноставно ни лако, нарочито ако се узме у обзир да је највећи дио овог времена обиљежила пандемија новог вируса корона и сва ограничења која су је пратила. Ипак, захваљујући упорном и преданом раду координатора пројекта, чланова еколошке секције, али и помоћи наставног и ваннаставног особља и Управе Школе, успјели смо да остваримо све што смо планирали. Учешћем у овом пројекту стекли смо нова знања, остварили контакте са другим школама и еколошким организацијама, а Школи обезбиједили средства којим ћемо унаприједити рад у области екологије и заштите животне средине. Цертификат који потврђује да је наша школа постала Еко-школа, захвалнице и табла која ће красити нашу школу, уручена је еко-координатору Милици Савић Кнежевић. 

Статус еко-школе је част, али и обавеза, да и у наредном периоду наставимо у истом смјеру дајући примјер другима како треба да се чува наш дјелић планете за будуће генерације.