ДАН ВОДА

Као и претходних година, наша школа је разноврсним садржајима обиљежила Свјетски дан вода. Састанком директора Школе Бранке Шпирић и наставнице биологије Милице Савић Кнежевић са представницима „Водовода“ а.д, потврђено је учешће наше школе у наградном конкурсу овог предузећа. Тема овогодишњег Дана вода је „Подземна вода – учинити невидљиво видљивим“. Како је утврђено пропозицијама такмичења, четири ученице осмог и деветог разреда наше школе, Анастасија Панџић, Лана Вељановски, Марија Увалић и Андреа Бојић, вриједно су радиле показавши своју креативност и познавање ове тематике израдивши постер рад који је благовремено достављен у просторије „Водовода“.

У петак, 18. марта у Дому омладине одржана је изложба пристиглих радова бањалучких основних школа. Трочлана комисија је прегледала радове, а аутори су дали појашњење онога што је на њима представљено. Према коментарима који су се међу присутнима могли чути, комисију је чекао тежак задатак – да од великог броја квалитетних радова изабере три најбоља који ће бити награђени на Дан вода. Посјета Дому омладине омогућила је ученицима да упознају вршњаке из других школа, размијене утиске о учешћу на конкурсу, али и да стекну нова знања праћењем панел-дискусије у којој су говорили стручњаци који се баве водом из различитих научних области.

На централној свечаности у фабрици воде у Новоселији, уприличеној на Свјетски дан вода који се обиљежава сваке године 22. марта, додијељене су награде и уручене захвалнице школама које су учествовале у наградном конкурсу. Догађају је присуствовао велики број званица. Иако наша школа није међу награђенима, посјета фабрици воде и лабораторијама у којима се врше контроле исправности воде била је прилика да наше ученице стекну нова знања о овом драцјеном ресурсу.

Дан вода се сваке године обиљежава и у просторијама наше школе. Чланови Еколошке секције уредили су еко-кутак у духу овог еколошки важног датума изложивши радове наших ученика свих узраста. Овдје можете видјети макету језера, ученичке паное, предмете од рециклираних материјала израђених на тему воде, пјесме и поруке које указују на значај и потребу за очувањем чисте воде, као и едукативне брошуре које су поклон „Водовода“.