УЧИОНИЦА У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ – НА ЗАДОВОЉСТВО УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА

На идеју о учионици на отвореном у нашем лијепо уређеном школском дворишту дошли смо крајем марта 2021. године. Главна водиља за реализацију ове учионице били су услови у којима би ученици наше школе стицали нова знања под ведрим небом и на свјежем ваздуху.

Радове смо почели фарбањем клупа у бојама фасаде на нашој школи како би и естетски дио приче био задовољен. Постављање клупа уз помоћ вриједних мајстора ишло је брзо, а нове идеје долазиле су саме. Клупе су постављене у хлад бора, који својим мирисом овој учионици даје посебан угођај. Има их шест, а ту је и шест лијепо осликаних пањева за појединачно сједење. Испред клупа  налази се мјесто за наставника, табла и креде у боји. У непосредној близини налазе се поље и каменчићи у различитим бојама за друштвену игру „икс-окс“, као и поља за игру „школица“.

Након овога на ред је дошло декорисање учионице на отвореном. Оградице у облику главног ученичког „алата“ (оловке) са исписаним словима наше драгоцјене ћирилице. Ту је, наравно, и наш мачак Тошо,  неизоставни лик Ћопићевих дјела. Шумске кућице направљене од рециклираног и природног материјала употпуњују љепоту простора, као и обло обојено камење и декоративни малч који је постављен на мјесто катедре на отвореном. Цвјетни обруч украшен помоћу вриједних ручица наших ученика има улогу наставног помагала у настави физичког васпитања за најмлађе, али и уљепшава простор. Сунцокрети, бубамаре, кућица за птице су, такође, детаљи који амбијент наше вањске учионице чине привлачнијим и занимљивијим.

Наравно, најважније су реакције ученика, а то су: осмијех, срећа, задовољство, али и озбиљност приликом усвајања нових наставних садржаја. Наставне садржаје је, наравно, потребно прилагодити раду у учионици на отвореном која омогућава више посматрања, непосредног контакта са природом и слично. Ученици се осјећају слободније и лакше износе своја мишљења. Ту је, наравно, још једна предност. Наиме, ученици могу сјести довољно удаљено и не морају носити заштитне маске, које већ годину дана носимо због пандемије вируса корона.

Чувајмо природу, боравимо што више на свјежем ваздуху, на задовољство нашој дјеци!

Учитељица Милена Тривић