Мислимо о природи!

Наша школа успјешно реализује активности предвиђене Акционим еко-планом као дио имплементације Цертификацијског механизма Еко-школе у оквиру пројекта „Мисли о природи!“, који проводи Центар за промоцију цивилног друштва, а финансира Шведска.

На састанку одржаном 27. маја, којем је присуствовала Милица Савић Кнежевић, еко-координатор пројекта, представници тима „Мисли о природи!“ поздравили су настојања наше школе у провођењу планираних еколошких активности, а дан касније посјетили школу и дали пуну подршку нашем дјеловању.

Захваљујући средствима из пројекта двориште наше школе постало је богатије за двије нове клупе, а постављен је и компостер који су израдили наши вриједни мајстори. Правилним одлагањем органског отпада вршићемо компостирање и тако добијати компост који ће подстицати раст биљака у препознатљиво лијепом дворишту.

Свјетски дан заштите животне средине, 5. јун, обиљежен је у еко-кутку пригодним предавањем, гдје су ученици 6. и 8. разреда имали прилику да стекну знања о важности овог датума и значају заштите животне средине.

Живимо у времену великих еколошких изазова – климатских промјена, загађења ваздуха, воде, земљишта, прекомјерне употребе вјештачких ђубрива и пестицида, епидемија заразних болести, смањења залиха питке воде… Не смијемо бити само посматрачи који ће знати како је дошло до загађења и које су посљедице. Морамо дјеловати одмах и својим примјером научити друге како да се понашају и живе у складу са природом, а она ће нас за то наградити. Зато – штедимо воду. Велике количине воде непотребно теку док перемо зубе и туширамо се. За одржавање биљака у дворишту и башти умјесто водоводне, можемо користити кишницу. Срећни смо јер живимо у земљи богатој чистом, квалитетном водом и нема потребe да купујемо флаширану. Зато је морамо чувати и штедити, а не загађивати. Штедимо енергију! Енергија коју користимо за гријање, освјетљење и рад електричних апарата добија се сагоријевањем дрвета, фосилних горива или се производи у хидроелектранама, а сви начини доводе до промјена у животној средини и до њеног загађивања. Искључите свјетло у просторији у којој нико не борави. Не остављајте електричне уређаје да раде када се не користе. Отпад није смеће! Количине отпада које данашњи човјек произведе све су веће. Непотребном куповином и сами доприносимо настанку отпада. Морамо промијенити начин на који посматрамо овај проблем и научити да је отпад сировина за настанак нових производа у процесу рециклаже. Дакле, не купујте ствари које вам нису неопходне јер тако настају мање количине отпада. Оно што се не може више користити треба одлагати правилно – папирни отпад у плаве канте и контејнере, пластика у жуте, стакло у зелене, а метал у сиве. Тако раздвојен отпад се одвози и прерађује, а за производе који настају на овај начин потребно је мање енергије, воде, времена и новца. Рециклажа је двострука корист којом доприносимо заштити природе и штедимо. Остатке хране сами можемо рециклирати компостирањем.

Учинимо свој дјелић планете бољим мјестом за живот. Чувајмо природу за себе и генерације које долазе.