Писмо психолога школе

Добар дан драги моји другари,

вјерујем да сте добро и да успјешно излазите на крај са свим изазовима који се у посљедње вријеме налазе пред вама.

Знам да је тешко цијели дан не изаћи ван куће, знам да би вољели да сте са својим пријатељима негдје вани у парку, на школском игралишту или само испред зграде…. Знам да вам недостају погледи, осмјеси….тренинзи као и друге бројне активности којима сте се радовали. Да ту је и онлајн настава са својим бројним предностима али и недостацима.Ту су забринути родитељи, ту је и неизвјесност……

Вјерујем,  да због свега тога неко од вас осјећа страх, љутњу, забринутост, напетост, несигурност.

Због тога желим да вам се обратим, да вам дам пар савјета али и да вас  подсјетим на све оно што ви можете, на све оно добро што сте чинили, на вашу снагу и на све оно што можете да научите из ове ситуације и унаприједите способности које ће вам бити од користи цијелога живота и онда када престане опасност од  Корона или било којег другог вируса.

 

Прије свега:

 

  1. Брините о себи. Одржавајте хигијену, редовно једите, доста спавајте, вјежбајте. Радите свари које волите и у којима уживате, гледајте филмове, слушајте музику, читајте….
  2. Важно је да се информишете али информације које добијамо могу бити пријатељи али и непријатељи. Довољно је да се о тренутној ситуацији информишете једном или два пута у току дана и то преко својих родитеља или блиских одраслих особа
  3. Покушајте да направите јасну и предвидиву структуру дана. НПР: кад устајете, кад идете на спавање, када је вријеме за школске обавезе, игру игрица, разгобор са пријатељима, читање књиге или помаћ око кућних послова или дружење са члановима породице….
  4. Заокупирајте пажњу стварима које волите или које вас опуштају
  5. Изрази своје емоције. Сасвим је у реду да осјећате страх, љутњу, незадовољство… .Разговарајте о својим осјећањима.
  6. Останите у контакту са својим друговима и другарицама из одјељења, школе, баком, дедом, другарима са тренинга…Физичку дистанцу немојте помјешати са социјалном дистанцом. Да, треба држати физичку дистанцу али социјалну сигурно не, тако да учествујте или сами организујте онлајн дружења са вама блиским људима, позовите их телефоном или пошаљите поруку.
  7. Пратите своје реакције, шта вам помаже а шта не. Уврстите у свој дан што више онога што помаже.
  8. Научите препознавати оно што можете контролисати и оно што не можете. Оно што можемо контролисати смо ми сами, наше понашање, мисли и осјећања.
  9. Упознајте боље чланове своје породице, разговарајте, планирајте, играјте се…
  10. И за крај знајте, и ово ће проћи. Да, знам изолација је потпуно супротна људској природи и  вашим годинама али у овом тренутку једини начин да се заштитимо од Корона вируса и само тако, заједно можемо зауставити пандемију.

 

 

Пуно вас поздравља ваш психолог Маја