ШКОЛСКА ЕКСКУРЗИЈА 2021/2022. ГОДИНЕ

     Крај школске године нашим ученицима уљепшао је и употпунио одазак на екскурзију. Ученици IX разреда боравили су у Републици Србији у периоду од 16. до 20. маја, а ученици VIII разреда у периоду од 23. до 27. маја 2022. године. Ученици су са ових путовања, које су пратили осмијеси и пјесма, донијели утиске који остају дуго уткани у сјећању. 

     Поред веселог дружења, екскурзија је имала едукативни карактер. Ученици су имали прилику да упознају природне љепоте простора у коме живе, као и културно-историјске споменике који свједоче о прошлости српског народа. Путовање је започело обиласком Андрићграда и Моста Мехмед-паше Соколовића, познатог као “Ћуприја на Дрини“. Шетња Вишеградом и посматрање зелене Дрине били су обиљежени причама и сјећањем на великог Андрића, чији су кораци и најљепше мисли уткане у простор и историју овог града. Ученици су истог дана упознали и историјски значај манастира Добрун, као и љепоте Дрвенграда на Мећавнику. Путовање је настављено према Златибору гдје су ученици имали прилику да прошетају планином и чују нешто више о природним богатствима овог подручја. Шетња је завршена доласком до централног споменика страдалим јунацима којег красе стихови Васка Попе.

     Преостале дане путовања обиљежио је боравак у граду Крагујевцу, граду хероја, граду храбрих устаника, центру живописне Шумадије. План и програм екскурзије овухватио је, прије свега, упознавање централне Србије и облизак споменика српске устаничке историје и културе. Првог дана боравка у Крагујевцу ученици су обишли Милошев конак, Прву српску гимназију, Књажевско-српски театар и простор крагујевачке „Заставе“. Посебан утисак на ученике оставили су ”бисери” српске средњовјековне прошлости и културе, манастири Студеница и Жича. Ученици су имали прилику да виде и доживе живопис ових манастира, поштовање и увијек живо сјећање на чланове владарске породице Немањић, на њихов свјетовни и духовни живот. Послије немањићких задужбина, посјетили смо задужбине династије Карађорђевић у јуначкој Тополи, на шумовитом Опленцу. Са врха Опленца цијели тополски крај обасјава својом бјелином Црква Св. Ђорђа, вјечни дом славних Крађорђевића, поносан у својом сјају. Унутрашњост овог храма, који је задужбина краља Петра I Крађорђевића, обилује раскошним градитељством и живописом сатканим од драгог камена и златних листића. Послије обилска Цркве Светог Ђорђа, ученици су посјетили Кућу краља Петра, као и Карађорђев конак у саставу комплекса Карађорђевог града, који чува сјећање на славног српског владара и покретача Првог српског устанка. Посљедњег дана боравка у Крагујевцу ученици наше школе посјетили су Спомен-комплекс „Шумарице“. Овај облилазак оставио је дубок утисак и на ученике и на наставнике. Посљедње поруке страдалих крагујевачких ђака и грађана преплићу се у свијести са опомињућим стиховима Десанке Максимовић – Било је то у једној земљи сељака… 

     Посљедњи дан путовања крунисан је обиласком Храма Светог Саве у Београду који плијени својим историјским значајем и љепотом својих фресака. Ученици су имали прилику и да прошетају Каламегданом и Београдском тврђавом, симболом историјских сукоба Запада и Истока, вјечном раскрсницом цивилизацијских путева, али поносом српског народа и његовог непосусталог херојства.